Hieronder ziet u ons aanbod, gezien wij dat dubbel in de collectie hebben kunnen wij dat u aanbieden.
Onze voorkeur gaat het liefst uit om het te ruilen voor andere zaken om zo weer wat nieuws aan onze collectie te kunnen toevoegen.
Gezien dat het niet altijd mogelijk is om wat te kunnen ruilen of inruilen bestaat de mogelijkheid ook om het te kopen.
Het gaat hier om origineel materiaal van voor 1945 wat niet vernietigd is.
Heden ten dagen is er veel reproductie materiaal in omloop gezien er een hoop vernietigd is, wij geven u garantie op originaliteit en bent u zeker van authentiek materiaal gezien wij ook de kennis van zaken in huis hebben.
Heeft u interesse, vragen of kunt u ons wat aanbieden wij kopen namelijk ook in van een enkel document tot een geheel complete verzameling of nalatenschap, neem dan even vrijblijvend contact met ons op. Discretie en privacy geboden!
N.S.B. Distinctieven
NSB-WA arm embleem (BEVO) voor het uniform hemd manschappen en lager kader der WA.
In zeer mooie staat 7 x 7 x 7 cm .
WI-155
N.S.B. Legpenning internering "Lotsverbondenheid"
De oorkonde behorende bij de legpenning en werd het lid pas enige tijd later na de uitreiking van deze penning toegezonden.
De oorkonde ( 37 x 34 cm) is toegekend aan, Reinhold Otto Alexander Moossdorff geboren op 7 oktober 1876 te Arnhem.
Hij was NSB District Functionaris onder Stamboeknummer 31164, Drager van het vijf jaar insigne en het ereteken Strijd en Offer No. 481 , die hij op 14 December 1941 toegekend kreeg.
Reinhold Otto Alexander Moossdorff is getrouwd op 7 november 1901 te Amsterdam met Dirkje Sophia Limburg, geboren op 3 april 1878 te Amsterdam en woonachtig, Verlengde Oud Bussummerweg 22 te Bussum (Hilversum).
WI-275
N.S.B. Afstandsmars 1934
De 2e Jaarlijkse afstandsmars was gepland op zaterdag 7 juli.
Maar in verband met het overlijden van Z.K.H. Prins Hendrik der Nederlanden werd deze afstandsmars verplaatst naar zaterdag 4 augustus 1934.
500 deelnemers vertrokken aan de start voor de mars van 30 of 40 km vanaf hotel Boschlust te Zeist via Mooi-Zeist richting Bosch en Duin.
De eerste rust in Bilthoven, bij hotel Brans, en vanuit Bilthoven weer via Den Dolder naar Huis ter Heide waar men de tweede rust hield.
Naar deze rust via de krakeling, Austerlitz (Piramide),
Austerlitz, naar Zeist (hotel Boschlust).
Ook was er een sub-marsch van deze 2e NSB Afstandsmars uitgeschreven voor de leden in het Noorden van het land en die heeft wel zijn doorgang gevonden in juli.
Een geelkoperen driehoekige draagmedaille, 24 x 26 mm, daarop geëmailleerd aangebracht het NSB insigne verdeeld in de kleuren, zwart en rood.
In goudenletters NSB, het schildje in de kleuren van de prinsenvlag: Oranje-Blanje-Bleu , en de leeuw met het zwaard en de pijlenbundel in zijn poten.
Daaromheen een rand van 2 mm in reliëfblokletters met de tekst, " 2DE JAARL. NSB MARSCH I I 1934 I I" .
De medaille gedragen aan een moirézijden ordelint in de kleuren, zwart en rood.
Een zeldzame vroege medaille in mooie staat.
WI-495
-----------------
Superb - and rarely encountered! - Dutch NSB-party-related: 'Marschmedaille' being an award in the format of a multi-coloured, enamelled: 'Ledendraagteken' that was issued to commemorate participation in the: '2de Jaarl. N.S.B. Marsch - 1934'
N.S.B. WA Medaille Marsch 't Zuiden Medaille 1941 .
Medaille W.A. Mars 't Zuiden 1941.
Het was de bedoeling om zondag 25 mei een afstandsmars de "voorjaarsmars" te houden maar dit werd 2 weken uitgesteld naar 8 juni.
Er werd verzameld en gestart op de Markt in Eindhoven naar Aalst, Waalre en Veldhoven waar werd gehouden om, vervolgens via Merenveldhoven, Zeels en Strijp naar het eindpunt de Markt in Eindhoven te gaan.
De geelkoperen medaille in de vorm van een driehoek in een cirkel 37 x 37 mm waarop aangebracht de
provinciewapens van Limburg - N. Brabant en Zeeland met daarboven de wolfsangel en aan de rand het opschrift, " WA MARSCH 't ZUIDEN "; op de hoeken N S B en op de keerzijde van de medaille is 1941 geslagen.
De medaille gedragen aan een moirézijden ordelint in de kleuren, zwart en rood.
Een afstandsmars was één van de verplicht gestelde eisen waar men aan moest voldoen voor het behalen of het behouden van het "WA-Sportinsigne"
WI-295
N.S.B. Schouderbedekking
Een set zwaluwnesten van het Muziekkorps.
Dit betreft een set zwaluwnesten die centraal aangemaakt zijn door de NSB intendance.
Een set originele zwaluwnesten kom je zelden nog eens tegen.
WI-465
N.S.B. Legpenning "Strijd en Offer" (NSB Plaquette)
Inclusief het originele uitgifte doosje !!
legpenning die werd uitgereikt aan nabestaanden ter gedachtenis van overleden NSB leden.
Deze legpenning is vervaardigd uit geplatineerd metaal meteen aanzienlijk gehate aan zink en heeft een afmeting van 70 x 55 mm waarop aangebracht een lauwerkrans, waaraan een rouwlint met de tekst
"STRIJD OFFER" met daarop bevestigd het draagteken en daaronder een cartouche waarin de naam van de overleden of gevallen drager/draagster werd
gegraveerd.
Rechts onder de lauwerkrans gesigneerd met C A, dit is het monogram van de ontwerper van deze legpenning, de Utrechtse, ontwerper van meubels, sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen.
C. Agterberg in 1932 lid geworden van de NSB tot en met de ondergang van de partij aan het einde van de oorlog. Zijn galerie werd officieel erkend door het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten en werd zodoende een podium voor bij de Kultuurkamer aangesloten kunstenaars.
Aan het einde van oorlog is Agterberg gearresteerd en
gevangen gezet in interneringskamp Nieuwersluis, waarna hij is overgebracht naar Amersfoort en in november 1947 voor het Tribunaal te Utrecht moest
verschijnen.
Het Tribunaal veroordeelde hem door een internering op te leggen voor de tijd gelijk aan die van het voorarrest en ontzetting uit het kiesrechten voor het leven.
Bij de totstandkoming van het vonnis werd mede in overweging genomen dat Agterberg veder geen misdaden ten laste konden worden gelegd en dodelijk ziek was; hij leed aan kanker; Hij overlijdt op 21 november 1948 te
Utrecht (1883-1948).
In de rand aan de bovenzijde is in het midden van de penning een muntteken geslagen, de Mercuriusstaf, het geen erop duidt dat de penning vervaardigd Rijks Munt te Utrecht.
Een NSB Legpenning "Strijd en Offer" compleet in een originele uitgifte doosje zijn zeer moeilijk om te vinden er zijn maar een enkele van bekend onder de verzamelaars, en zeer zeldzaam te noemen.
WI-1850
Plaque for Next-of-Kin of Fallen N.S.B. "Strijd en Offer"
Including original issue box !!
What is often missing, very rare !
The platinum plated metal warp, with some addition of zinc on which a laurel wreath is applied, with a mourning ribbon with the text "Strijd en Offer" with the bearer and a cartouche underneath which the name of the deceased or fallen wearer / carrier was engraved. It is very rara to find one!
In very good condition.
WI-1850
N.S.B. Ereteken "Strijd en Offer"
Leden die zich inspanden om werkelijk te dienen, behoorden tot de werkerskern van de Beweging.
Zij die vijf jaren of langer lid waren hadden al doorzettingsvermogen en trouw getoond.
Zij hadden als blijk van erkenning daarvoor het vijfjarenspeldje met het opschrift "HOU EN TROU" uitgereikt gekregen; dat waren eind 1941 rond de 20.000 leden.
Onder deze 20.000 leden waren echter leden, zowel mannen als vrouwen, die zich in bijzondere mate hadden ingezet, resp. gestreden en geofferd, zich strijdvaardig hadden getoond en nooit afwachtend waren, zodat zij en hun gezinnen door terreur en broodroof meer werden getroffen dan die leden die zich meer op de achtergrond hielden.
Door die voorbeeldige houding vormden zij eigenlijk de ruggengraat van de Beweging.
Om die reden had Mussert in augustus 1941 de dienst Strijd en Offer ingesteld.
Het NSB “Ereteken” is een rond convex uit metaal geperst insigne met een diameter van 23 mm.
Op een zwart achtergrond ingebracht het NSB insigne 16 x 17 mm, verdeeld in de kleuren, zwart en rood, daarin een door lijnen aangegeven driehoek met de
letters NSB alsmede een schildje in de kleuren van de prinsenvlag en de leeuw met het zwaard en de pijlenbundel in zijn poten, het geheel geëmailleerd.
Onderaan dit schildje de goudkleurige wolfsangel in de rand van 3 mm opgelegd aan twee zijden takjes eikenbladeren, daarboven de tekst "STRIJD EN OFFER".
De keerzijde is voorzien van een veiligheidsspeld, aan de onderkant een daarin geperste nummer.
Voor deze speld betreft dat het nummer " 1617 " het nummer van het ereteken was ter registratie voor de Centrale Ereraad.
Het stamboeknummer van de drager of de draagster werd er later handmatig aan de bovenkant ingegraveerd en ontving daarbij ook nog de bijbehorende oorkonde van het ereteken.
Dit NSB ereteken is in zeer mooie onbeschadigde staat.
WI-775
NSB Oorkonde set “Strijd en Offer” & “Tienjaren Teken”
De NSB Oorkonde “Strijd en Offer” is op 14 December 1943 uitgereikt aan Hendrik Gerrit van der Ben met NSB stamboeknummer 6660.
Links onder in de hoek voorzien van een K-nummer 2347, dit nummer staat voor de drukkerij: v. Boekhoven te Utrecht, rechtsonder staat de ontwerper: Cris Agterberg
Hendrik Gerrit van der Ben met het stamboeknummer 6660 en woonde in Utrecht en was geboren 17 Februari 1901, Zaandam.
Hen is tevens het “Tienjaren Teken” toegekend op 12 December 1943.
De oorkonde is links onder in de hoek voorzien van een K-nummer 2347, dit nummer staat voor de drukkerij: v. Boekhoven te Utrecht.
H. G. van der Ben beklede ook een functie bij de jeugdstorm waar hij als lid per 15 Januari 1937 ingeschreven staat onder stamboeknummer 277 en als functionaris werkzaam was op het Stafkwartier van de Jeugdstorm in de rang Banheer, Hoofdafdeling V: Beheer, Oorsprongpark 8 te Utrecht.
Hendrik Gerrit van der Ben staat ook vermeld in de NSB almanakken.
Een zeer bijzonder set van twee oorkondes van een persoon met betekenis binnen de beweging zijn zeer zeldzaam te noemen.
WI-875
-------------------------------------------------------------
In a used condition a rare dutch ww2 nsb certificates "strijd-offer" and "10 years sign "on name of 1 person with layer number 6660 from a person of high office the certificates dated december 1943 it measures 30 x 40 cm and 25 x 32 cm. A set of certificates from 1 person are rare.
WI-875
N.S.B. Mouwonderscheidingsteken ( MOT-WA )
Het onderscheidingsteken van de NSB Motor WA.
Dit bedrukte embleem was bestemd voor het Uniform Hemd van de Motor WA en werd gedragen op de linkermouw, onder het WA embleem.
Diameter 4,5 cm.
Dit onderscheidingsteken dat bestemd is voor het WA uniform hemd zijn schaars.
WI-85
N.S.B. propaganda fietstocht
Door kring 23 (Amsterdam-West) van district 12 van de NSB is op zaterdag 17 augustus 1940 een propagandafietstocht gehouden.
Iedereen kon zich inschrijven (dus ook niet leden) tot 14 augustus voor deelname bij W. G. Peet, kringpenningmeester van kring 23, Marialaan 39 te Halfweg bij wie ook de organisatie en uitvoering van de propagandafietstocht lag.
Ook kon men zich op het kringhuis (kring 23), Admiraal de Ruyterweg 92, en bij de winkel van het Bolwerk, kalverstraat 5/7 te Amsterdam inschrijven.
De fietstocht ging vanuit Haarlemmermeer en tot slot door Amsterdam met als eindpunt Schinkelhaven, waar in de tuin tot besluit een openlucht vergadering werd gehouden.
Iedere deelnemer die aan de tocht deelnam ontving een herinneringsspeld van deze propagandafietstocht.
Herinnering speld N.S.B. propagandafietstocht van metaal 25 x 20 mm
In mooie staat, zeldzaam exemplaar!
WI-295
N.S.B. Weerafdeling (WA)
Geëmailleerde manchetknopen van de WA (Weerafdeling) met wolfsangel aan een ketting.
Niet schoongemaakt of opgepoetst.
De knoop heeft een diameter van 18 mm.
WI-225
NSB Lidmaatschapskaart
Nationaal Socialistische Vrouwen Organisatie (N.S.V.O.)
De NSVO was een nevenorganisatie van de NSB, opgericht op 1 september 1938 door Mussert. Zij stelde zich ten doel: "De vrouwen van den Nederlandschen stam voor te bereiden op haar taak in de nationaal socialistische volksgemeenschap. Zij neemt alle werkzaamheden op speciaal vrouwelijk terrein over van de NSB. De NSVO had tot taak om in te springen, te helpen, overal waar dit nodig was.
Oorspronkelijk stond er 1942 maar de kaart is in 1944 door gebruikt vat je wel vaker tegen komt om zo de papierschaarste of de kosten te besparen..
WI-95
N.S.B. Oorkonde "Gelofte van Trouw aan Mussert"
NSB Oorkonde “Gelofte van Trouw” aan Mussert is uitgereikt op Zaaimaand (oktober) 1941 Leendert Keers
en had Stamboeknummer " 870" en was al lid geworden januari 1933.
En ingedeeld in District 24: Den Haag, Kring 32: Den Haag-Oost
Hij was tevens Leider van de Hoge Raad Discipline, en drager van het ereteken "Strijd en Offer"(12-12-1941) en het NSB Tien jarenteken (12-12-1943).
Het document is ook ondertekend door Leendert Keers.
Leendert Keers is Geboren13 juni 1882 Gestorven: 7 december 1967 (85 Jaar)
Hij was getrouwd met Anna Elisabeth die ook lid was onder Stamboeknummer: 872 en was Landelijke Leidster Nationaal Socialistische Vrouwen Organisatie tot 19 februari 1941 Draagster van het ereteken Strijd en Offer (8 mei 1942)
Leendert Keers en zijn vrouw Elisabeth Keers-Laseur behoorden tot de eerste leden van de NSB, getuige het uitzonderlijk lage stamboeknummer.
Binnen de NSB maakte het echtpaar deel uit van de 'groep-Rost', een verzameling radicale nationaal-socialisten rond de tweede man van de NSB, de fel antisemitische jurist Meinoud Rost van Tonningen. De groep was voorstander van aansluiting van Nederland bij het Duitse Rijk.
Bovendien mochten Keers-Laseur en haar man zich rekenen tot de persoonlijke vriendenkring van Rost, zo blijkt uit de memoires die diens echtgenote, de latere zogenoemde 'Zwarte weduwe' Florrie Rost van Tonningen-Heubel, in 1990 publiceerde. Hoewel de rol van Keers-Laseur in de NSB al tijdens de oorlog was uitgespeeld, toch bleef ze een overtuigd aanhangster van Adolf Hitler. Nog begin 1944 probeerde ze haar zuster Annelies in Bloemendaal te winnen voor de NSB, zo blijkt uit brieven van haar hand die het NIOD in Amsterdam bewaart. Twee maanden voor de bevrijding berichtte ze nog aan een vriendin: ,,Ons vertrouwen in den Führer blijft ongeschokt en daarmede ook de grote eindoverwinning!
Een bijzonder document.
WI-275
N.S.B. Distinctieven
Een set schouderstukken Weerafdeling (WA), Midden Kader.
Deze schouderbedekking behorende toe aan de W.A. rangen: 8 - 10
WI-225
N.S.B. Distinctieven (m40)
NSB distinctieven Weerafdeling, kraagspiegel set rang "Onderbanleider", model 1940.
WI-250
N.S.B. Postkaart 1935
Postkaart Politieke Prent parlement - regering - Mussert
Illustraties van Maarten Meuldijk
WI-40
N.S.B. Distinctieven
NSB distinctieven politieke organisatie, set kraagspiegels rang: Opperschepen (Wijk- leider).
WI-245
N.S.B. Brochure
Brochure, "Het tuchtrecht der beweging" opgesteld door de NSB Secretaris-Generaal Huygen, Utrecht, maart 1943
K-nummer 2347, dat nummer staat voor drukkerij: van Boekhoven, Utrecht, 28 bladzijden, 23 x 15.5 cm.
WI-45
N.S.B. Distinctieven
Schouderstukken Weerafdeling (WA), Midden Kader
Deze schouderbedekking behorende toe aan de W.A. rangen: 8 - 10
WI-170
N.S.B. Propaganda tijdschrift Fotonieuws,
"Spiegel der Beweging "
Fotonieuws was het ‘fotomagazine’ van de NSB, reportages van gebeurtenissen met veel interessante en scherpe foto's.
1e jaargang, nummer 10 – 1941
1e jaargang, nummer 12 – 1941
2e jaargang, nummer 2 – 1942
2e jaargang, nummer 3 – 1942
WI-35 p.p.
N.S.B. Kraagspiegel, Politiek - Hoofdkwartier
NSB Kraagspiegel Politiek - Hoofdkwartier - rang: Gemachtigde van de Leider.
WI- 250
N.S.B. Distinctieven
Het NSB-WA onderscheidingsteken van de Luchtvaart WA voor de manschappen en lager kader der Luchtvaart WA (LUWA).
Het embleem bestemt voor leden van de relatief kleine afdeling binnen de NSB en werd gedragen op de linkermouw van het uniform.
Gezien de kleine omvang van deze Luchtvaart WA afdeling zijn deze zeer schaars te noemen.
Het embleem heeft een afmeting van 9 x 2,5 cm. en is nog in een goede staat .
Onderste twee foto's ter illustratie!
WI-295
N.S.B. Distinctieven
NSB distinctieven Hoofdkwartier "Borstzak Emblemen Spreker" (Propaganda spreker) zeer zeldzaam!
WI-600
75N.S.B. Mars Amsterdam - Weesp "Groepsprijs".
Op Zaterdag 20 Maart 1943 organiseerde Heerban 1 der W.A. een afstand marsch van Amsterdam naar Weesp en terug.
Dit betreft een Groepsprijs van deze gelopen marsch
een eikenhouten gelakt wandbordje 12 x 8,5 cm, waarop aangebracht de medaille, geslagen uit een zinklegering met een doorsnede van 30 mm, waarop weergegeven het stadswapen van Amsterdam met in de rand in reliëfblokletters het opschrift, "MARSCH AMSTERDAM-WEESP 20-3-'43". daar omheen een lauwerkrans met strik 51 x 55 mm, met het midden een zinken plaatje 35 x 10 mm met de tekst "GROEPSPRIJS", daaronder het WA wolfsangel insigne.
IW-375
Herinneringsschotel N.S.B. , Indië reis Mussert 1935.
Een herinneringsschotel wat herinnerd aan het bezoek (reis) van Mussert aan Indië 24 juli tot 29 augustus 1935.
Gesymboliseerd door een wereldbol met daarop aangegeven de afgelegde route en stops per KLM vliegtuig een DC2 "SPERWER" vertrek vanaf Schiphol op 17 juli en de aankomst 24juli in Batavia en de terug reis ook met een KLM vliegtuig de DC2 "KWAK" vanuit Medan 29 augustus en de aankomst op Schiphol 2 september.
Mussert bezocht in Nederlands-Indië de gewestelijke en plaatselijke afdelingen van de N.S.B. en hield toespraken.
Het werd een succesvolle reis de NSB groeide en kreeg onder de Europese bevolking van Nederlands-Indië waardering.
Enige leden hebben Van Geelkerken verzocht namens hen aan de Algemene Leider op de Landdag
(5 oktober 1935) ter herinnering aan diens Indische reis, een gedreven schotel, aan te bieden.
Het Strijd- en Verkiezingsfonds is door een schenkers in staat gesteld 600 afgietsels in brons met een doorsnee van 28 cm te laten maken, zodat in elke groep in de NSB
in februari 1936 één lid één van deze fraaie herinneringsschotels in zijn bezit kon krijgen.
De schotel is niet helemaal ongeschonden gebleven tijdens de bevrijding van Nederland in 1945.
De schotel vertoont wel wat beschadigingen - deukjes ondanks dat toch zeer verzamelwaardig exemplaar.
Het gaat hier om het grote model met een diameter van 28 cm.
WI-425
Ter illustratie zie ook de laatste 2 foto's,
*NSB brochure van 4e landdag die werd gehouden op 5 oktober 1935.
*Ook zijn er nog een aantal geheel gelijkende verkleinde afgietsels gemaakt, deze bakjes (zie foto) hebben een doorsnee van 12 cm en zijn behalve als sieraad, voor verschillende doeleinde gebruik.
N.S.B. oorkonde Internering "Lotsverbondenheid"
NSB oorkonde met de bijbehorende penning in het orgineel uitgereikte doosje,
'Lotsverbondenheid 10-14 mei 1940'
Deze penning is ook wel bekend als de 'Lotsverbondenheidspenning', en werd uitgereikt aan NSB-leden welke waren gearresteerd en in gevangenschap gehouden tijdens de aanval van Duitsland op Nederland die plaats vond van 10 tot 14 mei 1940.
Deze penningen welke niet heel veel uitgereikt zijn werden vervaardigd uit Brons en zijn erg mooi gedetailleerd.
De penning heeft een diameter van 4 cm.
De penning zit nog in zijn originele doosje, gemarkeerd met; '10-14 MEI 1940'.
Moeilijk te vinden originele NSB Penning in doosje en verkeerd in goede gebruikte staat!
De oorkonde behorende bij de legpenning en werd het lid pas enige tijd later na de uitreiking van deze penning toegezonden.
De oorkonde staat op naam van T. Bakker en had het stamboeknummer 7187 en was woonachtig in Wezep.
Teunis Bakker was ook drager van het NSB ereteken Strijd en Offer wat hij kreeg uitgereikt op 12 december 1941 .
De oorkonde op naam is zeker zeldzaam te noemen gezien die veel al vernietigt zijn, de oorkonde zijn bedrukt met bruine inkt, had in tegenstelling tot de legpenning geen getekende uitgebloeide rozentaken met zijn doornen, maar de slang, draak vleermuis en de uil; "zinnebeelden in de Christelijke Kunst”,
Afmeting 37 x 34 cm.
De penning kom je nog wel eens tegen de bijbehorende oorkonde ontbreekt er vaak aan en zal je niet snel nog eens vinden (zeer zeldzaam) om je set compleet te maken.
WI-550
N.S.B. 10 jarenteken oorkonde
Bijbehorende oorkonde van het tienjarenteken.
De oorkonde op naam van J. Bekker en had het NSB stamboeknummer 13215 en is op 12 December 1943 uitgereikt en ondertekend door de Leider Mussert, links onder in de hoek voorzien van een K-nummer 2347, dit nummer staat voor de drukkerij: v. Boekhoven te Utrecht.
WI-275
N.S.B. Distinctieven
NSB arm embleem voor het uniform, lager kader,
model 1: klein met dunner rand 6 x 6 x 6 cm.
Uniform verwijderd in nette gebruikt staat.
WI-225
N.S.B. Mars Amsterdam - Weesp
Op Zaterdag 20 Maart 1943 organiseerde Heerban 1 der W.A. een afstand marsch van Amsterdam naar Weesp en terug.
De medaille heeft een diameter 30 mm., geslagen uit een zinklegering met een doorsnede van 30 mm, waarop weergegeven het stadswapen van Amsterdam met in de rand in reliëfblokletters het opschrift, "MARSCH AMSTERDAM-WEESP 20-3-'43".
WI-70
N.S.B. Distinctieven
NSB - Weerafdeling (WA) armembleem hoger kader.
Nog in mooie staat 10 x 10 x 10 cm.
WI-225
Broche NSB / SS Man-rune
Een sieraad (broche) voor de nationaal socialistische vrouw met oud-Germaans zinnebeeld het " Man rune " uitgeven door Nederlandsche Heemkunst te Amsterdam.
De broche is niet gereinigd en heeft nog zijn platina , en is in diameter van 4 cm. groot.
Een functionele speld om het te bevestigen aan de kleding bevind zich aan de achterzijde.
WI-140
N.S.B. Boekje “Distinctieven der Beweging” (1941)
Het zakboekje 'Distinctieven der Beweging' is een originele periodieke interne uitgave medio 1941 wat bestemd was voor ieder lid waarin alle uniformen emblemen rangen en standen in staan en die te Her- kennen zoals gedragen door de NSB en zijn gelieerde organisaties.
Een handig naslagwerk voor de verzamelaar, met vele afbeeldingen en beschrijving van uniformen, emblemen, rangen en standen onderscheidingstekens, vlaggen, vaandels etc.
Uitgegeven 1941 in opdracht van den organisatieleider der NSB.
Voorzien van K-nummer 2347, dat nummer staat voor de drukkerij: v. Boekhoven te Utrecht.
Formaat : 15 x 10 cm
Omvang : 33 pagina’s
Het boekje is geheel compleet en nog in goede en mooie staat!
Zie foto's van enkele bladzijden uit dit zakboekje.
WI-110
N.S.B. Luchtvaart W.A. (LUWA)
Bouwplaat van een Stuka JU 87 inclusief de originele handleiding en Begeleidend schrijver,
"Wij bouwen een Duikbombardeervliegtuig ".
Het geheel bestaat uit 1 voorbeeldplaat en 4 bouwplaten, 21.5 x 32 cm, De handleiding en twee schrijvers.
Dit betreft een originele set in nog een goede staat en wel bijzonder te noemen.
Zie voor aanvullende informatie de laatste foto's.
Onder de kop " Van kinderspel, tot lesmateriaal "
Om zo de luchtvaart order de mensen te brengen werden begin 1942 door de LUWA bouwplaten van stuka-modellen "JU 87 " onder de leden verstrekt.
Het pakket bestond uit vier bouwplaten met daarop afgedrukt de onderdelen van het Duitse vliegtuig JU78 “STUKA” en menig WA man ging met schaar en lijmpot ter hand aan het werk.
Zelf tijdens de tentoonstelling "Herleven Nederland" 1942 werd deze bouwplaat onder de aandacht gebracht als onderdeel van het lesmateriaal van de NSB - Luchtvaart Weerafdeling (LUWA).
WI-175
----------------------------------------------------------------------------
NSB (LUWA) Building plate complete with manual 100% ORIGINAL WW2 German Luftwaffe Paper Airplane Model Kit! Produced by the German government, this kit depicts the famous JU87 STUKA aircraft.
Very rare and hard to find!
W.A. Kwartiermuts "Manschappen"
De kwartiermuts werd gedragen door de NSB Weer Afdeling (W.A.).
Het hoofdeksel was een onderdeel van de uniformering van de WA "Manschappen"
De Kwartiermuts is afgezet met rode biezen, en aan de voorzijde de goudkleurige wolfsangel insigne.
Nog voorzien van het orgineel koperen maatlabeltje 55 in de leren zweetband.
Deze kwartiermutsen zijn gemaakt door de hoofddeksel fabrikant, J.P. De Mol te Breda.
Er zit een label in met het nummer 12 wat door de drager destijds aangebracht is als herkenning van zijn kwartiermuts.
De WA kwartiermuts is nog in een zeer mooie staat .
IW-1000
N.S.B. Dag speld
Herinnerings speld Hemmen 1938.
Op 9 juli werd er een openluchtbijeenkomst gehouden in de Betuwe in Kersenboomgaard te Hemmen.
WI-125
N.S.B. Distinctieven
NSB WA Weerafdeling Schouderstukken voor het hoger kader in de rangen 11/14, Banleider t/m Opperheerbanleider.
Onderkant stempel NSB Intendance distinctief nummer.
De set is nog in zeer mooie staat.
WI-275
NSB 5 jaren lidmaatschap boekje
Een NSB vijfjaren boekje op naam van persoon uit Schiedam (Rotterdam), en voorzien van zijn pasfoto is lid geworden op 24 augustus 1935 en heeft ter gelegenheid dat hij 5 jaar trouw lid was van de NSB het vijfjaren draagteken ontvangen en is hem uitgereikt op 10 oktober 1940. met dit bijbehorende zakboekje.
Het zakboekje wat men ook zo nodig moest tonen of hij wel gerechtigd was om het vijfjarenteken ereteken te mogen dragen.
Tevens werd in dit boekje ook de gegevens, Staat van dienst en de nodige mutaties vermeld.
Al met al een mooi en nog geheel compleet 5 jaren zakboekje (40 pagina's) en nog in een goede staat.
WI-425
NSB Vlag embleem
NSB vlag embleem/insigne, dat in het centrum op de zwart, rode partij vlag of banner zat gestikt.
Nog in een mooie gebruikte staat,
Afmeting 45 x 45 x 45 cm.
WI-225
N.S.B. Maand-Contributieboekje 1942
Het NSB contributie zegelboekje met maandzegels van 50 cent staat op naam van een Lid uit District: Groningen, Kring: 38 Veenkoloniën, Groep: 6 dat in ging per 1 maart 1942
Nog geheel compleet incl. cartotheek kaart en nog in een mooie staat.
WI-65
N.S.B. - W.A. Pet embleem
NSB pet embleem van de Weerafdeling (WA).
Mooi origineel WA pet embleem in goede gebruikte staat.
WI-165
N.S.B. Borstzak Embleem van het Medisch Front.
Het embleem werd gedragen door leden van het "Medisch Front" op de linker borstzak van het NSB uniform.
Zeldzaam exemplaar in goede staat.
WI-650
N.S.B. Borstzak Embleem Opvoedersgilde.
Het embleem werd gedragen door leden van het "Opvoedersgilde" op de linker borstzak van het NSB uniform.
Zeer zeldzaam exemplaar in goede staat.
WI-700
N.S.B. medaille het " W.A. Strijdersteken "
DEZE GROEP BESTAAT UIT, MEDAILLE - BATON- OORKONDE
(Op naam van NSB lid te Dordrecht)
Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de strijdperiode van de W.A. stelde de commandant A. J. Zondervan op 7 Januari 1943 het W.A. strijdersteken in.
Het W.A. strijdersteken werd voor het eerst uitgereikt op 10 Januari 1943 in Utrecht aan leden die lid waren van de W.A. in de periode van 7 Januari 1933 tot de ontbinding op 26 December 1935 en toch onafgebroken lid zijn gebleven van de N.S.B.
Deze onderscheiding word ook wel het W.A. Oud-strijderteken genoemd.
De bepalingen betreffende het W.A. strijdersteken en verschillende modellen kunt u in zeer uitgebreide vorm nalezen op onze website.
N.S.B. Baton " WA-Strijdersteken"
Het draaglintje (baton) behorende bij het WA-Strijdersteken.
Batons werden 1 cm boven de linkerborstzak van het uniform gedragen.
Oorkonde " WA-Strijdersteken"
Tevens ontving de drager van het WA-Strijdersteken de bijbehorende oorkonde op naam tijdens de uitreiking gesteld dat hij ook gerechtigd was tot het dragen van deze onderscheiding.
De oorkonde staat op naam van een W.A. man uit Dordrecht met het stamboeknummer 32148 en is aan hem uitgereikt op 11 mei 1943 .
De oorkonde is ondertekend door de Commandant der W. A. - J. Zondervan, en is linksonder in de hoek voorzien van een K-nummer 2350, dit nummer staat voor de drukkerij: Bosch & Zn., Utrecht
Bijzonder groep inclusief de zeer zeldzame oorkonde.
WI-875
Het is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van auteur: tekst, afbeeldingen of foto's over te nemen van deze site.
Copyright © www.bezetting40-45.nl 2003-2024